OOS NAER jaargang 25-maart 2023-nummer 95

            INHOUD

  • Asj d'r èns wiltj loestere, redactie
  • In memoriam Tjeu Hermans, redactie
  • Met de bus naar de staatsmijn Emma (4), Jos Emons en Hans Mingers
  • Gevelstenen (6), Tjeu Scheepers en Sjaak Niessen
  • Beugelen in het verleden deel 1, Jos Geraets
  • De geschiedenis van het schoeisel, Elly van Roij-Ortan
  • Heitje voor een karweitje, Werkgroep Krantenknipsels, An Simons
  • Neer, vroeger en nu, Koos Luijten                                                                                                                                                           Foto omslag: Pierre Berben als OVS'er op een promotiefoto van DSM (archief Nel Berben-Naus)

     

     

In memoriam Tjeu Hermans, door de redactie

Op maandag 28 november 2022 is ons erelid Tjeu Hermans op 90-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis te Tilburg. We hebben op 7 december afscheid van hem genomen in het crematorium te Heeze. We verliezen in Tjeu een zeer betrokken en bevlogen erelid.

Met de bus naar de staatsmijn Emma (4), door Jos Emonts en Hans Mingers

In dit vierde en tevens laatste deel van dit artikel komen de 10 geboden uit de OVS-wet aan bod. Tevens een mooi verhaal over Pierre Berben verteld door zijn vrouw Nel Pierre kan helaas het verhaal over de jaren van 1951 tot 1968 in de koel niet zelf vertellen. Hij woont nu in het zorgcentrum Beek en Bos in Heythuysen. Mat van Rijt is mijnwerker geweest van 1951 tot 1957. Door de komst van aardgas en aardolie werden de mijnen definitief gesloten.

Gevelstenen (6) Boerderij 'Dieker Hannes' Molenstraat 11 en 13 (VNH 365), door Tjeu Scheepers en Sjaak Niessen

In dit artikel een beschrijving van de historie van het woonhuis van de familie Tobben. De huiseigenaren op rij: in 1848 woonde hier Johannes Geenen; in 1854 werd de boerderij eigendom van Wilhelmina Geenen en Johannes Aquarius; in 1889 kocht Sibert Theelen de boerderij; in 1904 was Johannes Tobben ('Dieker Hannes') de eigenaar. Hannes overleed in 1943 en de boerderij werd toen overgenomen door zijn zoon Handrie. In 1965 werd de zoon (Jan) van Handrie de nieuwe eigenaar. An Tobben (zus van Jan) en echtgenoot Wiel Nijskens gingen in de woning, die eerst paardenstal is geweest, wonen. In 1998 heeft Twan, de zoon van Jan, de woning overgenomen.

Beugelen in het verleden (1), door Jos Geraets

In dit eerste deel van de tweedelige reeks over beugelen de geschiedenis vanaf 1860 over het beugelen in Neer. De oudste overdekte beugelbaan in Neer, gebouwd door Godfried (Fritske) Mooren in 1860, lag aan de Bergerstraat. Heinke, zoon van Fritske, nam de beugelbaan in 1906 over. Na zijn overlijden in 1941 werd de zoon (Wölm) van Heinke de opvolger. Zijn echtgenote Betje Veggelers verzorgde de drank in de café. Na het overlijden van Wölm in 1945 zette Betje de café en de beugelbaan voort. Betje hertrouwde in 1946 met Sjra Huberts die de zorg voor de beugelbaan ('t Mäörke) overnam. In dit artikel wordt ook het ontstaan van de beugelvereniging 'Onder Ons' beschreven.

De geschiedenis van het schoeisel, door Elly van Roij-Ortan

In dit artikel wordt u meegenomen in de geschiedenis van het schoeisel vanaf de Grieken en de Romeinen tot nu. De schoen van Ötzi komt ook aan bod. Wat nog meer beschreven wordt zijn onder andere: verschillende maakwijzen van schoenen, de klompen, de snavelschoen, de patijnen, naaldhakken en nog veel meer aparte schoenen. Er wordt ook uitgebreid verteld hoe vroeger de voeten van de chinese vrouwen werden ingebonden (lotusvoetjes). Er passeren ook een groot aantal klompen- en schoenmakers geboren te Neer de revue zoals onder andere: Frits van Roij de klompenmaker en Frits van Roij de schoenmaker, Tjeu Luijten, Jacobus Luijten en Sjang Luijten. 

Heitje voor een karweitje, door Werkgroep Krantenknipsels, An Simons

Een leuk krantenartikel van 7 april 1987. Op de foto kinderen van de basisschool H. Hart bezig met een 'heitje voor een karweitje'. Soms kregen ze er snoep voor, maar meestal werd het werk beloond met een aantal centjes. De kinderen veegden de stoep, brachten flessen naar de glasbak, gingen een boodschap doen of zongen een liedje. Dus voor elk wat wils!

Neer, vroeger en nu, door Koos Luijten

Op de foto van 1960 de oorspronkelijke Openbare Lagere School tot 1932. In 1933 werd het verbouwd tot parochiehuis en verenigingsgebouw KJV. Vanaf de jaren 60 deed het gebouw ook dienst als gymzaal voor de lagere scholen. In 1996 is het pand gesloopt. In 1998 werd er het kantoor van de CHR kleiwarenbeheer bv gevestigd. Momenteel huisvest er het notariskantoor Mols met erboven twee appartementen.