OOS NAER jaargang 25-juni 2023-nummer 96

           INHOUD

  • Asj d'r èns wiltj loestere, Redactie
  • Neerse emigranten naar America in de tweede helft van de 19de eeuw (4.1), Mat van Roij
  • Gebroeders Boonen als voetbalelftal, Jos Vestjens en Hans Mingers
  • Beugelen in  het verleden rond 1900 (2), Jos Geraets

Foto omslag: Kinderen van Johannes Tillemans (Bron: family Tillemans USA)

Neerse emigranten naar America in de tweede helft van de 19de eeuw (4.1) door Mat van Roij

Johannes Tillemans vertrekt met zijn vrouw Christina en hun zes kinderen in april 1883 via Antwerpen naar New York met als eindbestemming Minnesota. Hij machtigt zijn broer Mathis en zijn neef bierbrouwer Willem Geenen om de verkoop van zijn huis in Neer en al zijn goederen aldaar te verkopen. Wanneer hij het geld van de verkoop heeft ontvangen koopt hij in Minnesota 16 hectare land, een blokhut, een vaars en twaalf kippen en een tijdje later breidt hij zijn veestapel uit. De Engelse taal leert Johannes van zijn kinderen. Johannes en zijn vrouw Christina krijgen nog vier kinderen. Christina overlijdt 28 november 1899 op 49-jarige leeftijd. Johannes overlijdt 12 mei 1906 op 74-jarige leeftijd. Hij heeft zijn kinderen goed opgevoed want ze zijn allen goed terecht gekomen. Hier wordt in dit artikel uitgebreid op ingegaan. Het tweede deel wordt in OOS NAER 97 gepubliceerd.

 

Gebroeders Boonen als voetbalelftal, door Jos Vestjens en Hans Mingers

Sef Boonen trouwt in mei 1922 met Anna van Dijk. Ze gaan in het geboortehuis van Sef wonen aan de Engelmanstraat. Ze krijgen 16 kinderen waarvan vier meisjes en elf jongens. Een groot gedeelte van de jongens voetballen bij RKSVN. De elf broers hebben als elftal drie voedbalwedstrijden gespeeld voor het goede doel. De eerste keer in 1952 ten bate van RKSVN lid Jac die een zware blessure tijdens een voetbalwedstrijd heeft opgelopen. De tweede keer in 1959 ten bate van de drie Neerse missionaren die in de missie zitten; pater Berben, Pouls en Schaeken. De derde en tevens laatste wedstrijd in 1965 ten bate van hun zus Riek die in de missie gaat werken bij pater Schaeken.

Beugelen in het verleden rond 1900 (2), door Jos Geraets

In dit tweede en tevens laatste deel van het artikel over beugelen een opsomming van een aantal beugelbanen in Neer. Aanbod komen de buitenbanen van: café Tillemans; familie Derks; familie van Roij; familie Metsemakers; familie Delissen; familie Verheijden; familie Peeters; café Franssen; familie Kuijpers, familie Verhaeg; café Pouls; familie Janssen; familie Strous; café Tillemans; café Verheijen; café en logement Theelen; Patronaatsgebouw St. Aloysius; café Baetsen (Lelie); café en zaal Timmermans; Beugelclub Onder Ons; café Wulms; café Geraets (Zieberte Sjengske); café Janssen; café Geuijen; familie Wagemans; familie Emonts; café Mathis Naus; familie Simons; familie Vermeegen; café Theelen; café Geraets (Vaerman Sjang); familie Vaessen; familie van Lier; café Mooren; café Geraers (Tieske); café Mooren (Fritske); café Mooren (Heinke); café Mooren (Wölm en Betje); café Huberts; café Vestjens; café Egidius Spee; familie Dorssers, familie Geraets (Zegers Hannes en Zegers Tjeu).