OOS NAER jaargang 24 - september 2022 - nummer 93

           INHOUD

  • Asj d'r èns wiltj loestere, redactie
  • Met de bus naar de staatsmijn Emma (2), Jos Emonts en Hans Mingers
  • 100 jaar geleden, Jos Geraets
  • Piet van Smeets Sef van Kienkefe (3), Jos Smeets
  • Collage De Zwarte Grens
  • Gevelstenen (4), Tjeu Scheepers en Sjaak Niessen
  • De vaat met zand tot afwasmachine, Elly van Roij-Ortan
  • Bruiloften (17), Werkgroep Beeld en Geluid, Mat van Roij

Foto omslag: Sint-Jozefklooster en meisjesschool Sint-Jozef (archief OOS NAER)

Met de bus naar de staatsmijn Emma (2), door Jos Emonts en Hans Mingers

In het tweede deel van deze artikelenreeks wordt weer uitgebreid verteld hoe de Neerse mijnwerkers hard hebben moeten werken om brood op de plank te krijgen. De zoon (Fran) van Martin Timmermans is ook aan het woord en geeft een schets van de levensloop van zijn vader. Ben Luijten laat nog weten dat zijn moeder er niet blij mee was dat hij voor de mijn koos. Hij werd opzichter in de mijn. Wiel Luijten, de broer van Ben, koos eveneens voor de mijn. Hij had de Mijnbouwkundige Vakschool doorlopen en moest tijdens deze studie een jaar onder de grond werken.

100 jaar geleden, door Jos Geraets

In deel 42 van de serie '100 jaar geleden' gaat het over het ernstig ongeluk van Ties Klaessen. Ties Klaessen uit Neer huwde in 1917 met Merie Schmitz uit Melick. op vrijdag 25 augustus 1922 werd zijn rechterhand afgerukt omdat hij ermee tussen de dorsmachine kwam.

Piet Smeets. Piet Smeets van Smeets Sef van Kienkefe, door Jos Smeets

Het derde deel,  geschreven door zoon Jos, over het leven van Piet Smeets. In dit artikel wordt de tijd na de oorlog belicht. Piet ontmoette zijn vrouw Lina van Horck tijdens een van zijn bouwopdrachten bij firma Terstappen waar Lina werkte als kindermeisje en in de huishouding. Ze woonde in Tegelen en drie jaar lang heeft Piet op en neer naar Tegelen gefietst naar Lina. Ze trouwden op 13 juni 1950, gingen langs de vader en moeder van Piet wonen en kregen zes kinderen; Jos, Crit, Mieni, Rezie, Leny en Wim. Piet, Giel Louisse, Sjeng Geelen, Jo Smeets en Jo Nijs waren lid van een amusementorkestje. Van feesten hielden Piet en Lina wel. 15 juni 2004 is Piet op de Kreppel, waar hij met Lina vanaf 2003 verbleef overleden, 84 jaar oud. Lina is op 26 mei 2005 overleden.

Collage De Zwarte Grens

Een collage van De Zwarte Grens

Gevelstenen (4), door Tjeu Scheepers en Sjaak Niessen

Deze keer gaat het artikel 'Gevelstenen' over de gevelsteen in de voorgevel van de boerderij 'Den Akker' Houtgraven 4. Deze boerderij is waarschijnlijk in 1629 gebouwd en 1869 herbouwd. Vanaf 1821 is deze boerderij in bezit van de familie Aquarius. Latere eigenaren zijn in 1925: Antoon Janssen; 1949: Jozef Peter Lardinois; 1951: familie Jongen-Mannens; 1966: familie van Aerssen-Jongen en familie Eijk-Jongen; 1966; 1985 ging de huidarts dr. Van Aerssen er met zijn vrouw wonen nadat de boerderij was verbouwd tot landhuis.

De vaat met zand tot afwasmachine, door Elly van Roij-Ortan

In dit artikel wordt het wel en wee beschreven van de vaat met de handen doen of met de vaatwasmachine. De hele procedure wordt beschreven vanaf de middeleeuwen tot heden. Hoe de uitvinder van de vaatwasser Josephine Cochrane heeft moeten werken om ons nu te laten genieten van de rust terwijl de vaatwasser zijn werk doet.

Bruiloften (17)

In alweer het 17de artikel van 'Bruiloften' wordt het zilveren huwelijk van Lei en Anna Claessen-Hermans beschreven. Lei Claessen geboren te Neer op 7 september 1901 huwde op 10 september 1925 in Maasbree met Anna Hermans geboren te Grubbenvorst op 23 maart 1901. Samen kregen ze 14 kinderen waarvan drie op jonge leeftijd overleden. De 14 kinderen: Betsie, Piet, Mia, Leo, Jan, Wiel, Toos,Tjeu, Annie, Huub, Riek (tweelingzus van Huub), Gerard, Dien, Nellie.