OOS NAER jaargang 23 - december 2021 - nummer 90

             INHOUD

  • Asj d'r èns wiltj loestere, redactie
  • 100 jaar geleden (40), Jos Gereats
  • Neerse emigranten naar Amerika in de tweede helft van de 19de eeuw (3.2), Mat van Roij
  • Gevelstenen (1), Tjeu Scheepers
  • Bruiloften (16), Werkgroep Beeld en Geluid, Mat van Roij
  • Van koken in de grond tot koken in de airfryer, Elly van Roij-Ortan.  
  • Lang geleden?... nog langer geleden, Werkgroep Krantenknipsels, An Simons                                                            Foto omslag: Neerbeek, winter 2021 (Mat van Roij)

 

100 jaar geleden, door Jos Geraets

In dit artikel van de reeks '100 jaar geleden' het verhaal over de aanstelling van Jacobus Hubertus Emonts, Koeab oete Gaot, als kantonnier. Op 16 januari 1920 werd hij uit tien kandidaten, die zich toen meldden, gekozen. Per 1 januari 1921 nam hij tevens de taken over van kantonnier Hendrikus Hubertus Trines, die op eigen verzoek eervol ontslag had gekregen. Jacobus had ook nog een bijbaan als gemeentedeurwaarder. 1 mei 1954 ging hij met pensioen.

Neerse emigranten naar Amerika in de tweede helft van de 19de eeuw (3.2), door Mat van Roij

In dit tweede en laatste deel van het verhaal over de emigratie van de familie Nieskens naar Noord-Amerika is uitgebreid geschreven over de derde en vierde generatie. Elke persoon met hun wederhelft komen uitgebreid aanbod. Tevens is er een tabel toegevoegd waarin iedereen uit de derde en vierde generatie vermeld is.

Gevelstenen (1), door Tjeu Scheepers

Tjeu Scheepers is een nieuwe serie gestart over gevelstenen in Neer. Omdat er in de tweede helft van de 16de eeuw nog geen huisnummering bestond, werd er toen gebruik gemaakt van gevelstenen. De gevelstenen hadden vaak betrekking op het beroep van de oorspronkelijke bewoner van het huis. Er bestaan ook gevelstenen waarop het jaar staat waarin het pand is opgeleverd of gerestaureerd is. In dit artikel een beschrijving van de gevelsteen van de Hammermolen.

Bruiloften (16), door Werkgroep Beeld en Geluid, door Mat van Roij

In dit 16de deel van bruiloften komt de bruiloft van Sjeng en Mina Kuijpers-Nijssen aanbod. Sjeng Kuijpers geboren te Neer huwt op 9 mei 1938 met Mina Nijssen ook geboren te Neer. Samen kregen ze vier kinderen: twee meisjes (Tiny en To) en twee jongens (Handrie en Piet). Sjeng en Mina hadden een gemengd bedrijf met tuin-en landbouwproducten aan de Heldenseweg.

Van koken in de grond tot koken in de airfryer, door Elly van Roij-Ortan

In dit artikel over koken en alles wat ermee te maken heeft een tijdlijn van het koken in de pre-historie tot heden. Verschillende technieken van de bereiding van eten worden belicht. Zelfs de pre-historische mens at toen al vaak gezonde producten. Zonder al te veel middelen wisten ze toch een 'heerlijke' maaltijd op 'tafel' te zetten. Redactielid Tjeu Hermans schrijft over hoe het er vroeger bij hun thuis aan toe ging wat betreft eten en de bereiding ervan.

Lang geleden? ... nog langer geleden, door Werkgroep Krantenknipsels, An Simons

Er worden in dit artikel een hele reeks kerstwensen getoond uit Ons Eigen Nieuws uit de jaren 50-60-70-80 en 90. De wensen zijn nog precies hetzelfde als tegewoordig!