OOS NAER jaargang 24 - maart 2022 - nummer 91

           INHOUD

  • Asj d'r èns wiltj loestere, Redactie
  • Frits Veugen, handelaar en ondernemer in hart en nieren, Mat van Roij
  • Herinneringe aan Veuge, Tjeu Hermans
  • Gevelstenen (2), Tjeu Scheepers en Sjaak Niessen
  • De oorlogsbelevenissen van Jan Spiertz, Har Spiertz
  • Piet van Smeets Sef van Kiennkefe (1), Jos Smeets
  • Herinnering aan Joep op 't Root, Henk van Ratingen
  • Allemaal van het gas af!, Werkgroep Krantenknipsels, An Simons                                                                                        Foto omslag:  Marianum St. Martinuskerk Neer (Wiel aan den Boom)                                                                                                                                     

 

Frits Veugen, handelaar en ondernemer in hart en nieren, door Mat van Roij

Frits Veugen en Miena Vestjens huwen 19 juni 1922 te Haelen. Frits heeft al verschillende beroepen gehad, zoals tuinman, koetsier en tramconducteur. Frits en Miena kopen in 1922, na hun huwelijk, een pand in de Steeg en beginnen daar een winkel in ijzerwaren, huishoudelijke artikelen, gereedschap en veel artikelen waar vraag naar is. Ze kregen zeven kinderen waarvan de derde drie dagen na de geboorte is overleden. Helaas is Frits op 82-jarige leeftijd, tijdens een fietstocht, aangereden en overleden. Miena is op 76-jarige leeftijd, een paar maanden later overleden. De kleinkinderen van Frits en Miena hebben meegewerkt aan dit artikel.

Herinneringe aan Veuge, door Tjeu Hermans

In dit artikel beschrijft Tjeu in het 'Naers' zijn herinneringen die hij heeft aan Frits Veugen.

Gevelstenen (2) Bergerstraat 19 (VNH 396) Familie Spée, door Tjeu Scheepers en Sjaak Niessen

In dit tweede deel van gevelstenen komt de gevelsteen aanbod die in de boerderij, gelegen op de Bergerstraat, zat van familie Spée. Er wordt uitgelegd wat de betekenis is van de vermelding op de gevelsteen en tevens worden de verschillende generaties van de familie Spée beschreven.

De oorlogsbelevenissen van Jan Spiertz, door zoon Har Spiertz

Een uitgebreid artikel over Jan Spiertz die zijn oorlogsherinneringen op papier had gezet. Jan had een keer 'illigaal' twee kaasjes gekocht waarvoor hij voor de rechtbank moest verschijnen. Hij moest hiervoor drie maanden in hechtenis. Hij is toen gevlucht naar familie Sanders en is daar een tijdje ondergedoken. Daarna heeft hij gelukkig niets meer gehoord van de marechaussees. Jan heeft ook een keer moeten vluchten voor een razzia. En zo volgen nog meer gebeurtenissen die Jan heeft meegemaakt tijdens de oorlog. Hij meldde zich aan als oorlogsvrijwilliger en kwam via omzwervingen aan in Surabaya. Hij leerde daar Christine kennen en ze trouwden op 24 januari 1947. Op 3 oktober 1947 werd zoon Wim geboren. Ze zijn in 1948 teruggekeerd naar Neer, waar het gezin uitgebreid werd met 11 kinderen.

Piet Smeets; Piet van Smeets Sef van Kienkefe, door Jos Smeets

Piet was het tweede kind van het gezin Smeets die op de boerderij op Kinkhoven woonden. Josef Smeets (Smeets Sef) was zijn vader en Theresia Janssen (Trees vanne Waever) was zijn moeder. Toen Piet geboren werd op 31 juli 1919 heerste de Spaansche griep. Omdat het toen oorlog was en de mensen zich niet zo verplaatsten als tegenwoordig, ging deze griep gelukkig aan Nederland voorbij. In 1937 werd Piet lid van de burgerwacht, hij was toen 18 jaar. In de diensttijd meldde hij zich aan bij het muziekkorps van de kazerne, Piet was namelijk lid van de fanfare 'De Eendracht' in Neer.

Herinnering aan Joep op 't Root, door Henk van Ratingen, Perth Australië

De familie Op 't Root was eigenaar van een groot bedrijf in landbouw- en bakkerijmachines in Neer. Ze hadden acht kinderen, waarvan Joep die tekenleraar was op het Thomascollege te Venlo. Hij was bevriend met de vader van Henk van Ratingen, Wöllem, die onderwijzer was aan de H. Hart jongensschool te Neer. Joep en Wöllem hebben samen veel reizen gemaakt met de fiets naar België, Luxumburg en Duitsland. In dit artikel worden ook een aantal prachtige schilderijen getoond die Joep heeft gemaakt.

Allemaal van het gas af!, door Werkgroep Krantenknipsels, An Simons

Een zeer actueel artikel over aardgas, dat tegenwoordig zeer actueel is.