OOS NAER jaargang 23 - maart 2021 - nummer 87

              INHOUD

  • Asj d'r èns wiltj loestere, redactie
  • H. Bernadettekerk in Spoordonk deel 1, Pierre Geelen
  • Neerse emigranten naar Amerika in de tweede helft van de 19de eeuw (2), Jos Naus en Jos Silvrants
  • 50 jaar geleden...lang geleden?(23) Werkgroep Krantenknipsels: An Simons
  • Van stenen priem naar naaimachine, Elly van Roij-Ortan
  • Neer, vroeger en nu, Koos Luijten                                                         Foto omslag: Sluiswachterswoning aan het kanaal in Neer. (foto: Mat van Roij)

H. Bernadettekerk in Spoordonk deel 1, door Pierre Geelen

In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op het ontwerp en de bouw van de H. Bernadettekerk. De architect was Alphons Rats. Er wordt duidelijk beschreven hoe er een plan is gemaakt door initiatiefnemer bisschop A.F. Diepen om de bouw van deze kerk te realiseren. Het hele bouwproject werd besteed aan het Aannemersbedrijf Gebr. Geelen uit Neer. Dit is een tweedelig verhaal waarvan het tweede deel in OOS NAER 88 wordt beschreven.

Neerse emigranten naar Amerika in de tweede helft van de 19de eeuw (2), door Jos Naus en Jos Silvrants

In dit 2de artikel over 'Neerse emigranten naar Amerika' een verhaal over het gezin Louis Silvrants-Houart met kinderen dat in 1874 naar Amerika vertrok. Ze gingen wonen in de Staat Nebraska. Bovendien is er een heel uitgebreide beschrijving te lezen over de kinderen van Louis en waar ze allemaal gesetteld zijn. Voorafgaand aan dit verhaal is er door Jos Silvrants heel wat speurwerk verricht. Op de foto's: Louis Silvrants en Constance Houart.

50 jaar geleden...lang geleden?(23) door de werkgroep Krantenknipsels: An Simons

Een leuke foto, die de krant heeft gehaald vijftig jaar geleden, van de communicantjes die als voorbereiding op de grote dag zelf brood mogen bakken bij de bakker. Uiteraard met hulp van de bakker en zijn personeel. Dit is jarenlang een traditie geweest.

Van stenen priem naar naaimachine, door Elly van Roij-Ortan

In dit artikel wordt de geschiedenis van het ontstaan van de naaimachine beschreven, vanaf de pre-historie tot heden. Er hebben zich heel wat mensen over de hele wereld beziggehouden met de ontwikkeling van de naaimachine. Er komen in dit artikel een aantal personen aanbod die bijgedragen heeft aan de naaimachine die tegewoordig gebruikt wordt.

Via volgende link komt u op dit artikel terecht: 

https://www.matri.eu/matri/brochures-folders/Geschiedenis-naaimachine.pdf

Wanneer deze link niet werkt gaat u naar: matri,nl-->klik geschiedenis/museum in de linker kolom aan en scroll helemaal naar beneden. Klik dan de link aan.

Neer, vroeger en nu, door Koos Luijten

Op de 'oude' foto het huis waar Godefrides Sillekens (Sloes Fried) met zijn vrouw Anna en zijn neefje Baerke Wilms gewoond heeft. Zij woonden in de linker kant van het pand. Baerke was als kind na het overlijden van zijn moeder vanuit Helden bij Fried komen wonen. In de rechter kant van het pand woonden Toon Augustinus met zijn vrouw Leen en zoon Harrie. Dit pand is in 1963 afgebroken. Op de andere foto een gedeelte van het appartementencomplex (voormalig café de Klomp).