Voormalig raadhuis

Tegen de helling bij de kerk staat het voormalige raadhuis met schilddak en ankerjaartal 1818.Het gebouw werd in 1818 gebouwd als school, ter vervanging van een vorige school, die te klein was geworden.Nadat in 1850 een nieuwe school was gebouwd in de Steeg nam de gemeente het gebouw in gebruik als raadhuis. Het raadhuis is in de loop van de tijd vaak aangepast.

Het gemeentewapen staat in de voorgevel en dateert uit 1485. Na enige aanpassingen werd dit wapen in 1885 bij Koninklijk besluit vastgesteld.

Al vrij snel werd een arrestantenlokaal (kotje) aangebracht. Het arrestantenlokaal kreeg in 1922 een tweede cel. De kabinetssecretaris van de Commissaris van de Koningin had bij een administratief bezoek aan Neer opgemerkt, dat het arrestantenlokaal niet aan de gestelde eisen voldeed en uit twee cellen diende te bestaan. In 1902 werden de muren wit gepleisterd en werd het dak vervangen. In 1905 en 1913 werden aanpassingen aan het interieur en ramen gedaan. In de periode 1914-1918 deed het raadhuis ook dienst als distributiekantoor.

In maart 1939 besloot de gemeenteraad een nieuw gemeentehuis te bouwen. Architect Cuijpers maakte een fraai ontwerp, maar de raad zag af van de plannen in verband met de dreigende oorlog. In 1952-1953 werd het interieur ingrijpend verbouwd waarbij ook de buitenkant werd gerestaureerd.

In 1972 werd het pand rechts van het toenmalige raadhuis ingericht als secretarie; dat duurde tot 1991.
Bij de gemeentelijke herindeling van 1991 kwamen Roggel en Neer samen en verhuisde de secretarie naar een nieuw gemeentehuis in Roggel.
In 2000 gaf de gemeente het leegstaande pand een horecabestemming en verhuurde het als zodanig.
De benedenverdieping en het souterrain zijn een eetcafé geworden; de raadzaal boven bleef intact en wordt regelmatig gebruikt als trouwzaal en voor het houden van vergaderingen.
Op een mooi terras en uitkijkend op een levensgroot beeld van de "Naerse waerse", de bruisende stier, genieten bezoekers (veelal fietsers) van een heerlijk glaasje.