Staatsmijn Beatrix

Gemiste kans of zegen?

Heemkunde OOS NAER wil de artikelenreeks in haar periodiek over de Neerse mijnwerkers laten afsluiten door Luc Wolters met een lezing over een bijzondere mijn.

Weinigen zullen nog weten dat Staatsmijnen in de jaren vijftig naast de Zuid-Limburgse mijnen nog een mijn in exploitatie wilden nemen: de Staatsmijn Beatrix, gelegen in Herkenbosch/Vlodrop. Een mijn met een wonderlijke geschiedenis, want toen de schachten op volle diepte waren gegraven, werd zij gesloten.

De Beatrix was gepland in een gebied waar met succes steenkool kon worden gedolven. De Staat had besloten de mijn in exploitatie te nemen. In 1953 werd begonnen met de aanleg van twee schachten. De mijn zou de modernste van Europa worden en grote positieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in Midden-Limburg.
Alle voorbereidingen ten spijt besloot het Rijk in 1962 te stoppen met de verdere aanleg van de Beatrix, vanwege de beschikbaarheid van aardolie, aardgas en kernenergie. De Roerstreekgemeenten en de stad Roermond verlangden daarna van Den Haag compensatie voor alle in de kiem gesmoorde verwachtingen. Ze begonnen vervolgens zelf met de aanleg van het industrieterrein Heide-Roerstreek. Grotendeels op eigen kracht kwam de regio zo de tegenslag te boven.

Luc Wolters studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij verzorgt onder meer (boek)publicaties, doet (archief)onderzoek en geeft historische adviezen.

Meer nieuws

Lees verder »
Lees verder »

OOS NAER nummer 99 uitgebracht

Vandaag donderdag 14 maart is OOS NAER nummer 99 uitgebracht en bezorgd bij haar leden. Het nummer bevat weer een scala aan artikelen waarbij een belangerijk deel terugkijkt op heuglijke gebeurtenissen van de afgelopen tijd. De eerste bladzijde...
Lees verder »
Lees verder »

Naers Laesplenkske

Het 'Naers Laesplenkske' is nog voorradig en er kan één gratis exemplaar afgehaald worden door leden van OOS NAER in de Heemkamer op woensdagmiddag van 14 tot 17 uur. Mocht u er meer wensen dan kosten ze €2,- per stuk net zoals voor niet-leden. Ben...
Meer nieuws berichten