Lezing: de ambachtsschool op de Heibloem

Het technisch onderwijs in onze regio kwam eind jaren '50 van de vorige eeuw pas echt opgang door de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Er werden ambachtsscholen gebouwd in Panningen en Heythuysen. Voorheen werd het technisch vakonderwijs verzorgd door de broeders op de Heibloem.

Vele jongens uit Neer en omgeving kregen daar hun vakopleiding.

De broeders met de blauwe koorden starten in 1852 in de Heibloem een landbouwkolonie met het doel wezen en halfwezen uit grote steden een kans te geven om een rechtschapen burger te worden. Door de ontwikkeling van de techniek kwam steeds meer de vraag vanuit het bedrijfsleven om geschoold personeel. De broeders haakten daarop in en vanaf 1917 kreeg men toestemming van het Ministerie van Onderwijs voor het geven van erkend vakonderwijs. Zowel op de Heibloem als op Stokerhorst (beide van dezelfde congregatie) werd onderwijs gegeven. Waar Heibloem alleen bestemd was voor interne leerlingen werden op Stokershorst ook jongeren uit de omgeving toegelaten.

Na de verwoestingen van Stokerhorst in de Tweede Wereldoorlog was het voor externe leerlingen ook mogelijk om op de Heibloem een vak te leren.

Jan Verkennis zal in deze lezing de geschiedenis van het technisch onderwijs op de Heibloem belichten en met vele foto's zorgdragen voor een beeld van de ABS van de Heibloem.

Woensdag 18 september om 20.00 uur in de Haammaeker, Hoogstraat 2 te Neer. Een mooie kans om een uniek verhaal te horen en voor oudleerlingen om herinneringen op te halen.

Meer nieuws

Lees verder »
Lees verder »

OOS NAER nummer 98 verschenen

Op donderdag 14 december is het kwartaalblad van OOS NAER (nummer 98) verschenen met een reeks aan boeiende artikelen en alle leden zullen dit weer thuisbezorgd krijgen. In dit nummer achtereenvolgens: 'Asj d'r èns wiltj loestere' en de inhoud met in...
Lees verder »
Lees verder »

Staatsmijn Beatrix

Gemiste kans of zegen? Heemkunde OOS NAER wil de artikelenreeks in haar periodiek over de Neerse mijnwerkers laten afsluiten door Luc Wolters met een lezing over een bijzondere mijn. Weinigen zullen nog weten dat Staatsmijnen in de jaren vijftig...
Meer nieuws berichten