Lezing: de ambachtsschool op de Heibloem

Het technisch onderwijs in onze regio kwam eind jaren '50 van de vorige eeuw pas echt opgang door de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Er werden ambachtsscholen gebouwd in Panningen en Heythuysen. Voorheen werd het technisch vakonderwijs verzorgd door de broeders op de Heibloem.

Vele jongens uit Neer en omgeving kregen daar hun vakopleiding.

De broeders met de blauwe koorden starten in 1852 in de Heibloem een landbouwkolonie met het doel wezen en halfwezen uit grote steden een kans te geven om een rechtschapen burger te worden. Door de ontwikkeling van de techniek kwam steeds meer de vraag vanuit het bedrijfsleven om geschoold personeel. De broeders haakten daarop in en vanaf 1917 kreeg men toestemming van het Ministerie van Onderwijs voor het geven van erkend vakonderwijs. Zowel op de Heibloem als op Stokerhorst (beide van dezelfde congregatie) werd onderwijs gegeven. Waar Heibloem alleen bestemd was voor interne leerlingen werden op Stokershorst ook jongeren uit de omgeving toegelaten.

Na de verwoestingen van Stokerhorst in de Tweede Wereldoorlog was het voor externe leerlingen ook mogelijk om op de Heibloem een vak te leren.

Jan Verkennis zal in deze lezing de geschiedenis van het technisch onderwijs op de Heibloem belichten en met vele foto's zorgdragen voor een beeld van de ABS van de Heibloem.

Woensdag 18 september om 20.00 uur in de Haammaeker, Hoogstraat 2 te Neer. Een mooie kans om een uniek verhaal te horen en voor oudleerlingen om herinneringen op te halen.

Meer nieuws

Lees verder »
Lees verder »

OOS NAER nummer 99 uitgebracht

Vandaag donderdag 14 maart is OOS NAER nummer 99 uitgebracht en bezorgd bij haar leden. Het nummer bevat weer een scala aan artikelen waarbij een belangerijk deel terugkijkt op heuglijke gebeurtenissen van de afgelopen tijd. De eerste bladzijde...
Lees verder »
Lees verder »

Naers Laesplenkske

Het 'Naers Laesplenkske' is nog voorradig en er kan één gratis exemplaar afgehaald worden door leden van OOS NAER in de Heemkamer op woensdagmiddag van 14 tot 17 uur. Mocht u er meer wensen dan kosten ze €2,- per stuk net zoals voor niet-leden. Ben...
Meer nieuws berichten