Excursie 2023

De jaarlijkse excursie van onze vereniging staat gepland op zondag 24 september 2023. Dit jaar brengen we een bezoek aan de kloostermonumenten te Steyl. 

Stichting Behoud Monumenten Steyl laat in de kloosterkelders een unieke expositie zien over kloosterberoepen uit vervlogen tijden. Bij aankomst om 14.00 uur nuttigen we eerst
koffie/thee en vlaai. Het programma duurt ongeveer twee uur en begint met een presentatie waarbij de rondleiders vertellen over de historie van Steyl en de diverse beroepen die de paters uitvoerden waardoor het klooster zelfvoorzienend was. We zien een drukkerij, bakkerij, keuken, kaarsenmakerij en zeker niet te vergeten het Ketelhuis.

Aansluitend zal er een rondleiding door het gebouw plaatsvinden waarbij de rondleiders in de beroepenkelders vertellen over de zelfvoorzienende paters en broeders. Na de rondgang door de kelders lopen we boven naar de machinehal waar de (werkende) stoommachine en de ketels te bezichtigen zijn. Vervolgens lopen we door de brandweerexpositie en sluiten af in de presentatieruimte. Hier kan nog worden nagepraat en iets worden gedronken. Tevens is er dan gelegenheid een wandeling te maken door de kloostertuin voor diegenen die dat graag willen. We vertrekken vanuit Neer om 13.30 uur vanaf de Heemkamer aan de Hoogstraat, het vervoer wordt geregeld met eigen auto’s. We verwachten om ca. 18.00 uur weer in Neer te zijn. Ook niet-leden kunnen deelnemen aan de excursie van Heemkunde OOS NAER.

Het adres van het Stoommachinemuseum is: Parkstraat 32, 5935 BM, Steyl

De eigen bijdrage voor vervoer en entree is vastgesteld op €10,00 pp voor leden en gezinsleden, voor niet-leden is de bijdrage €15,00 pp. Betaling contant bij opgave of overmaken op rekening NL97 RABO 0122 2392 61 met vermelding 'Excursie Steyl'.

Aanmelden tot uiterlijk 16 september. Dit kan op woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur in de Heemkamer of in de brievenbus bij Elly van Roij-Ortan, Maasweg-West 16, Neer. 

 

Meer nieuws

Lees verder »
Lees verder »

OOS NAER nummer 99 uitgebracht

Vandaag donderdag 14 maart is OOS NAER nummer 99 uitgebracht en bezorgd bij haar leden. Het nummer bevat weer een scala aan artikelen waarbij een belangerijk deel terugkijkt op heuglijke gebeurtenissen van de afgelopen tijd. De eerste bladzijde...
Lees verder »
Lees verder »

Naers Laesplenkske

Het 'Naers Laesplenkske' is nog voorradig en er kan één gratis exemplaar afgehaald worden door leden van OOS NAER in de Heemkamer op woensdagmiddag van 14 tot 17 uur. Mocht u er meer wensen dan kosten ze €2,- per stuk net zoals voor niet-leden. Ben...
Meer nieuws berichten