Dorpsgraaf even "zichtbaar"

Tijdens graafwerkzaamheden als voorbereiding op de bouw van de woningen van het project "Hof van Neer" is de ligging van de vroegere Dorpsgraaf van Neer op deze plek zichtbaar geworden. De locatie is het gebied aan de achterkant van het vroegere Groene Kruisgebouw aan de Hoogstraat.

De Dorpsgraaf omvatte een wal met aan de buitenkant een greppel waaruit de aarde van de wal kwam en diende ter bescherming van de inwoners van Neer die binnen de wal woonde. De wal liep vanaf de Neerbeek, ter hoogte van de top van de Bergerstraat, via de Goot naar de Baand, dan afbuigend naar de Steeg en daar richting Napoleonsweg tot aan de Kwir. Ten zuiden en oosten van het dorp was geen wal nodig door de natuurlijke loop van de Kwir (of Keizer) en de Neerbeek die voldoende bescherming boden tegen vandalen. De top van de wal was gebruikelijk over de gehele lengte beplant met ondoordringbaar struikgewas of zelfs met gevlochten takken. 

De wal had vier poorten waardoor men het dorp binnen kon komen nl. Bergerpoort aan de Bergerstraat, bij de Hoogbrug, bij de vroegere gasthuisbrug ter hoogte van het huis van "Maxe Grete" en de Veepoort in de Steeg, vroeger Veesteeg geheten ter hoogte van "Kaole Pietje".

Bij een van de onderstaande afbeeldingen is de Dorpsgraaf ingetekend op een platte grond uit 1843 en zijn de stromen, poorten en de locatie van de foto's aangegeven.

De donker gekleurde aarde (bewerkt) is de aarde die van bovenaf terug is geplaatst in de greppel bij het vervallen van de wal. Deze aarde vormde dus de voormalige wal. Let op hoe hoog de wal was door naar de personen op een van de foto's te kijken.

(Mede dank aan Har en Pierre Kuijpers. Zie ook het boek Sint-Martinus Neer blz. 44 t/m 46 van Har.)

Een uitgebreidere publicatie volgt nog in het heemkundeblad van OOS NAER.

Zie beneden voor een overzicht en foto's.

 

 

Meer nieuws

Lees verder »
Lees verder »

OOS NAER nummer 98 verschenen

Op donderdag 14 december is het kwartaalblad van OOS NAER (nummer 98) verschenen met een reeks aan boeiende artikelen en alle leden zullen dit weer thuisbezorgd krijgen. In dit nummer achtereenvolgens: 'Asj d'r èns wiltj loestere' en de inhoud met in...
Lees verder »
Lees verder »

Staatsmijn Beatrix

Gemiste kans of zegen? Heemkunde OOS NAER wil de artikelenreeks in haar periodiek over de Neerse mijnwerkers laten afsluiten door Luc Wolters met een lezing over een bijzondere mijn. Weinigen zullen nog weten dat Staatsmijnen in de jaren vijftig...
Meer nieuws berichten