Maxe Grete huis

Het huis aan de Engelmanstraat 13 te Neer met kenmerkende ‘gezwenkte’ gevels, werd gebouwd in 1667, het jaartal in de muurankers. Bouwer was Joannes Tobben die advocaat was en ook diverse bestuurlijke functies had. In dit pand runde hij, of beter gezegd zijn vrouw Elisabeth Stevens, een herberg en een jeneverstokerij. Dit huis wordt in de volksmond 'Maxe-Grete'  genoemd, een samentrekking van twee opeenvolgende ‘vrouwen des huizes’: Joannes’ dochter Maximiliana of ‘Max’ Tobben (+ 1769) en haar dochter Margaretha of ‘Greet’ Geenen (+ 1787).

Dit woonhuis wordt soms ook ‘schepenbank’ genoemd, maar deze benaming is historisch niet juist. Het was altijd een particulier woonhuis. Voor vergaderingen van de schepenen had Neer een apart ‘raedthuys’, ook wel ‘gerichtshuys’ genoemd, dat waarschijnlijk bij de kerk lag. Het 'Maxe Grete' huis is niet van binnen te bezichtigen. 
Voor verdere info over dit pand en zijn bewoners klik HIER voor een artikel van Jan Hanssen in het Limburgs tijdschrift voor Genealogie jaargang 45 maart 2017: 'Godefridus Tobben molenaar te Neer en zijn nakomelingen'. Losse nummers zijn verkrijgbaar voor €7,50 bij het LGOG in Maastricht.

Foto's zijn gemaakt op 12-07-2002 door Leon Teepen