Reportage Gluren bij de Buren Tungelroy 30 juli 2019

Op dinsdagavond 30 juli was Tungelroy aan de beurt als een van de plekken voor het houden van Gluren bij de Buren 2019. Startplek was de St. Barabarakerk waar zich ongeveer 340 belangstellenden hadden verzameld. De inleiding werd verzorgd door Paul Lammeretz van de plaatselijk heemkundevereniging gevolgd door Peter Korten als voorzitter van de overkoepelenede organisatie Stichting de Aldenborgh. Na deze introductie gingen de verscheidene groepen op pad naar een vijftal locaties waar men op de hoogte werd gebracht van de plaatselijke geschiedenis en in het bijzonder de plek waar het verhaal verteld werd. De vijf locaties waren in willekeurige volgorde, Jo Koppen vertelde een verhaal op de plek waar schermutselingen hebben plaatsgevonden tussen de heer van Horne en Willem van de Marck (het zwijn van de Ardennen) waarbij de laatse uiteindelijk werd onthoofd in Maaastricht. Verder o.a. over de onenigheden tussen Stramproy en Tungelroy en de moord op een schaapherder. Op de volgende locatie een oude boerderij waar Harry Seevens vertelde over het onstaan van de zuivelfabriek en de weldoener 'Coone Driekske'. Volgende locatie was MFA Kimpeveld waar Paul Lammeretz een voordracht hield en een mini-expositie was ingericht over de gevonden voorwerpen uit vroegere tijden. Volgende locatie was Baetenhof waar de geschiedenis werd verteld over de familie Baeten door Jos Smeets met al hun tegenspoed en betekenis voor Tungelroy. Bij de replica van een Romeinse brug werd door Joël Lammeretz de aanwezigheid van de Romeinen uit de doeken gedaan. Na afloop kon met nog nagenieten op het terras van MFA Kimpeveld of binnen onder het genot van een drankje, na de vele kilometers lopen. Zie beneden voor een foto-impressie.

Meer nieuws

Lees verder »
Lees verder »

Rectificatie !

Beste leden, in de nieuwsbrief die u ontvangen heeft bij het periodiek nummer 79 is per abuis 19.00 uur genoemd als begintijd van de jaarvergadering op woensdag 27 maart, dit moet zijn 19.30 uur. Excuses hiervoor.
Lees verder »
Lees verder »

Nieuwjaars inloopavond

Zoals ieder jaar starten we ook dit jaar weer met een nieuwjaars inloopavond. Op maandag 7 januari 2019 is iedereen welkom in de heemkamer op onze inloopavond. U kunt vanaf 19.30 uur binnenlopen. Onder het genot van een kopje koffie en een wafel kan...
Meer nieuws berichten