Reportage excursie Eben-Emael 7 oktober 2018

Het jaarlijkse uitstapje van heemkundeverniging  OOS NAER voerde dit jaar naar Eben-Emael, een Belgisch plaatsje vlak over de grens bij Maastricht. In deze plaats is in de jaren dertig van de vorige eeuw in een tijdsbestek van drie jaar een enorm fort gebouwd ter verdediging van België tegen een inval van de Duitsers. Het fort werd gebouwd op een uitgekeinde strategische plek en werd ingegraven in de mergel van het plateau van Caestert. Het complex omvatte 17 bunkers die met elkaar verbonden waren en verschillende ruimtes met voorzieningen voor de Belgische militairen. Het totale oppervlak bestreek 75 hectare op een hoogte van 70 meter boven de Maasvallei met vrij uitzicht richting Nederlands Limburg en dus ook Duitsland. Het Fort had tot doel het bewaken van de bruggen over het Albertkanaal en het uitstellen van de invasie van Duitsers tot de geallieerden konden assisteren en terugslaan. Het zou onneembaar zijn, volgens de bouwers, echter de werkelijkheid was totaal anders. Het fort werd namelijk ingenomen binnen een half uur door Duitse fallschirmjäger die bovenop het fort landen met zweefvlieftuigen en de Belgen verrasten.

De aftrap van de rondleiding werd gegeven door middel van een breefing in een ruimte binnen het fort waarna de groep opgespltst werd in tweeën. Er volgde een rondleiding door een tweetal gidsen waarbij de tunnels en verschillende ruimtes diep onder de grond getoond werden en een koepel bovenin met geschut. Soms was er enig klauterwerk en enige conditie noodzakelijk om overal te geraken. De enthousiaste gidsen wisten de toestand van destijds mooi te schilderen, hetgeen zeer indrukwekkend was.

Zie beneden voor een impressie.

Meer nieuws

Lees verder »
Lees verder »

OPROEP !

Beste bezoekers van de website van OOS NAER, wij willen het decembernummer van OOS NAER uitgeven met als thema de evacuatie en bevrijding van Neer in het jaar 1944-1945 naar aanleiding van de 75-jarige bevrijding. We zijn op zoek naar mensen die...
Meer nieuws berichten