Lezing over De Zwarte Grens door Har Kuijpers

Jacques Rutten uit Helden schreef in 2000 een artikelenreeks voor OOS NAER over het vroegere grensgeschil tussen Neer en Helden/Kessel. De titel was: ‘Neer in opstand’. Dit verhaal heeft Bas Keltjens uit Neer geïnspireerd om er een theatervoorstelling van te maken. Dorpsgenote Eva Custers, die in Tilburg een theateropleiding volgt, schrijver Hugo Luijten en regisseur Johan Korten zorgden er mede voor dat Bas zijn plan ook kon gaan uitvoeren.

Op 23, 24, 25 en 26 juni is het zover. Dan wordt aan de Waije in Neer, op de grens van Neer en Kessel, de openluchtvoorstelling De Zwarte Grens (zie www.dezwartegrens.nl ) opgevoerd.

Voor heemkundevereniging OOS  NAER is dit een prima gelegenheid om een lezing te houden over de historie van het grensgeschil. Deze lezing wordt verzorgd door Har Kuijpers (‘van Leuve’) uit Neer, die al vaker een boeiend verhaal over Neers verleden vertelde. Aan de hand van afbeeldingen en historische kaarten neemt hij U mee naar de jaren kort na 1600, toen de strijd rond ‘De Zwarte Grens’ in alle hevigheid werd uitgevochten.

Vanwege de te verwachte belangstelling moeten geïnteresseerden zich vooraf aanmelden. Dat kan tot woensdag 6 april via info@oosnaer.nl of via gsm 06-40381740. De lezing, net als de theatervoorstelling in ‘plat Naers’, vindt plaats op woensdag 13 april van 19.30 uur tot ca. 21.30 uur in gemeenschapshuis D’n Haammaeker, Hoogstraat 2, in Neer.

Meer nieuws

Lees verder »
Lees verder »

jaarvergadering OOS NAER

Woensdag 22 maart houden we onze jaarlijkse ledenvergadering in gemeenschapshuis De Haammaeker Hoogstraat 2, aanvang 20.00 uur. Op de agenda de gebruikelijke onderwerpen zoals het jaarverslag van de secretaris inclusief beeldmateriaal, het financieel...
Lees verder »
Lees verder »

Gluren bij de Buren 2023

Ook dit jaar gaan we weer Gluren bij de Buren! De datums zijn reeds bekend:   04-07-2023       Gluren bij de buren……Altweerterheide 18-07-2023       Gluren bij de buren……Tongerlo 01-08-2023       Gluren bij de buren……Swalmen 08-08-2023      ...
Meer nieuws berichten