Excursie naar Fort Eben-Emael

Het jaarlijks uitstapje/excursie van onze vereniging is gepland op zondag 7 oktober 2018. Dit jaar brengen we een bezoek aan Fort Eben-Emael.

Fort Eben-Emael, gelegen in het Belgische Eben-Emael, even ten zuiden van Maastricht, is een voormalig Belgisch militair verdedigingswerk dat deel uitmaakte van de buitenste oostelijk gelegen fortengordel rond Luik, gebouwd tijdens het interbellum. Dit uniek gelegen en uitstekend bewapend sperfort, met 17 ondergronds met elkaar verbonden bunkers, beschouwde men destijds als onneembaar door de Duitsers.

De praktijk toonde dat de hoge Belgische verwachtingen van het fort onterecht waren. Op 10 mei 1940 slaagden 86 goed geoefende Duitse Fallschirmjäger erin door verrassing, snelheid en innovatieve militaire technieken (gebruik van zweefvliegtuigen en toepassing van een nieuw wapen: de holle lading) om in een "dode hoek" (namelijk boven op het fort) te landen en het  geschut van het fort in vijftien minuten uit te schakelen. Na anderhalve dag belegering moest het fort (1200 manschappen) caputileren.

We vertrekken vanuit Neer om 12.30 uur vanaf de parkeerplaats in de Steeg nabij de kerk waar de touringcar gereed staat. Om 14.00 uur volgt een rondleiding van ca 2,5 uur. Aansluitend worden we getrakteerd op koffie en vlaai. We verwachten ca. 18.30 uur weer in Neer te zijn.

Denk aan warme kleding en goed schoeisel.

Ook niet- leden kunnen deelnemen aan dit uitstapje/excursie van Heemkunde OOS NAER.

De eigen bijdrage is vastgesteld op  €15,00 voor leden en €20,00 voor niet leden, te voldoen bij opgave.

Aanmelden kan tot uiterlijk 3 oktober, op woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur in de Heemkamer. Of in de brievenbus bij Mien Noblesse, Kerkplein 16 (Plaza Nara).Vergeet je paspoort of ID kaart niet.

Meer nieuws

Lees verder »
Lees verder »

OOS NAER nummer 98 verschenen

Op donderdag 14 december is het kwartaalblad van OOS NAER (nummer 98) verschenen met een reeks aan boeiende artikelen en alle leden zullen dit weer thuisbezorgd krijgen. In dit nummer achtereenvolgens: 'Asj d'r èns wiltj loestere' en de inhoud met in...
Lees verder »
Lees verder »

Staatsmijn Beatrix

Gemiste kans of zegen? Heemkunde OOS NAER wil de artikelenreeks in haar periodiek over de Neerse mijnwerkers laten afsluiten door Luc Wolters met een lezing over een bijzondere mijn. Weinigen zullen nog weten dat Staatsmijnen in de jaren vijftig...
Lees verder »
Lees verder »

BEDANKT!

Heemkundevereniging OOS NAER wil alle stemmers, die bij de RaboClubsupport actie van 2023  hun stem op OOS NAER hebben uitgebracht, bedanken. Het heeft een bedrag van €376,07 opgeleverd dat wij een geweldig resultaat vinden.Het bedrag wordt ingezet...
Meer nieuws berichten