De archeologische geschiedenis van Neer en omgeving

Deze lezing wordt verzorgd door Dion Stoop afkomstig uit Heythuysen. Dion is van beroep archeoloog en werkzaam bij BAAC in Den Bosch, zijn afstudeerproject was gebaseerd op de verzameling van de Neerse verzamelaar Jo Smeets.

De presentatie begint met het ontstaan en het veranderen van het landschap in Midden-Limburg, waarbij  de focus op de regio Neer en het Maasdal ligt.

Een volgend thema dat hij aan de orde stelt betreft de steentijd, de bronstijd en de ijzertijd in Limburg waarbij hij steeds zal terugkoppelen naar vondsten en vindplaatsen in Neer en omgeving. Hierbij zal speciale aandacht uitgaan naar de belangrijke amateur archeologen van Neer, die ook in de bredere regio veel vondsten verzameld hebben.

Midden-Limburg in de Romeinse tijd en in de vroege Middeleeuwen is de volgende periode die aan bod komen. Vanuit de Vroege Middeleeuwen volgt dan het verhaal van het ontstaan van Neer en de dorpen er omheen in de late Middeleeuwen.

Tijdens de presentatie zal Dion zo veel mogelijk  voorbeelden aanhalen van opgravingen of vindplaatsen in en rondom Neer. Hierbij valt o.a. te denken aan de steentijdvindplaatsen bij de Boshei en langs de Maas. De focus zal liggen op de steentijd en de verrichtingen van de amateur archeologen Silvrants, Beeren, Smeets, Vossen, Verhaeg en anderen die zeer actief zijn geweest in de lokale archeologie.

Weer een lezing die direct te maken heeft met onze eigen geschiedenis. Aanvang 20.00 uur in gemeenschapshuis De Haammaeker, Hoogstraat 2 te Neer.

Meer nieuws

Lees verder »
Lees verder »

OOS NAER nummer 99 uitgebracht

Vandaag donderdag 14 maart is OOS NAER nummer 99 uitgebracht en bezorgd bij haar leden. Het nummer bevat weer een scala aan artikelen waarbij een belangerijk deel terugkijkt op heuglijke gebeurtenissen van de afgelopen tijd. De eerste bladzijde...
Lees verder »
Lees verder »

Naers Laesplenkske

Het 'Naers Laesplenkske' is nog voorradig en er kan één gratis exemplaar afgehaald worden door leden van OOS NAER in de Heemkamer op woensdagmiddag van 14 tot 17 uur. Mocht u er meer wensen dan kosten ze €2,- per stuk net zoals voor niet-leden. Ben...
Meer nieuws berichten